Maden Deresi

Sakarya ilinin Karasu ilçesinde yer alan Maden Deresi ve Şelalesi doğa severler için güzel bir alternatiftir.  Derenin sesini dinleyerek, yeşile bürünmüş bir çevrede yürüyüşler yapmak ve güzel bir kır sofrası kurmak için ideal bir yerdir. Bölgede bulunan mesire alanları, alabalık tesisleri ve balık restoranlarını da deneyimleyebilirsiniz.


Bazen Kocaali bazen de Karasu topraklarında aktığı görülür. Kaynağını Çam Dağından alır, kuzeye doğru akışa geçer. Uzunluğu 30 km'dir. Tabiat Parkı yapılması için teklif edilmiştir.


Osmanlı Devletinin son zamanlarında bir Fransız firma tarafından maden (kurşun, boraks, çinko ve altın) çıkarımı yapılmış, firma madenleri terkederken galerileri patlatarak ayrılmıştır.


Maden Deresi yukarı çığırında yer alan kayaları fiziksel olarak parçlayarak çakıl taşları oluşturur. Bu çakıllar Kuyumcullu Köyü çevresindeki çakıl ocaklarından toplanarak inşaat malzemesi olarak kullanılır.


Aşağı çığırında kalker bloklarını derince aşındırarak orijinal bir kanyon vadi oluşturmuştur. Kanyonun kenarları oldukça dik ve yüksektir. Bu durum yazın aşırı sıcaklarında bile kanyon vadinin tabanının oldukça serin olmasına yol açar. Oluşan nehir, gür ağaçlık alan, serin hava insanları doğa ile başbaşa bırakır. Yakın ve uzak çevre için ideal bir piknik, dinlenme alanı oluşturur.


Maden Deresi ile ilgili bir diğer inanış da sağlık üzerindeki etkisidir. Derede yer alan kaplıcalarda bulunan su mide, cilt ve sinir sistemi hastalıkları ile vücuttaki yaralara iyi geldiği söylenir.


Maden deresi Karadeniz ormanlarının nemcil türlerinden kayın, gürgen, kestane, meşe, çınar, kavak ormanları ve fındık bahçeleri ile çevrilidir. Maden deresi çevresi doğa yürüyüşü ve doğa fotoğrafçılığı acısından da önemlidir.